З початком літа, за даними Центру громадського здоровʼя України, розпочався посилений епіднагляд за холерою, який триватиме до 30 вересня, оскільки саме о теплій порі, коли ми їмо більше сирих овочів і фруктів, п’ємо більше води, ця інфекція може поширюватися особливо швидко. І так само швидко може призводити до смерті — за лічені години.
Холера — це гостре інфекційне захворювання, яке вражає дорослих і дітей, викликає тяжку водянисту діарею, наслідком якої є смертельно небезпечне зневоднення.
Хвороба передається через воду та харчові продукти, забруднені часточками фекалій інфікованої людини, навіть якщо таке забруднення непомітне.
Симптоми холери:
• Сильна діарея (частий, до 10 разів на добу, пронос);
• Задишка, різка слабкість, мʼязові судоми;
• Западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
• Зниження температури тіла;
• Втрата пружності шкіри, а шкіра стоп та рук стає зморшкуватою;
• Блювання — цей симптом є не завжди;
• Біль у животі.
Проявляються симптоми зазвичай за 24–48 годин після вживання забрудненої бактеріями холери води чи їжі.
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
• не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
• не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
• дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
• використовуйте чисту воду (за можливості бутильовану);
• мийте овочі і фрукти перед вживанням;
• ретельно проварюйте чи просмажуйте їжу перед вживанням.
У разі появи ознак гострої кишкової інфекції – не чекайте розвитку захворювання – негайно зверніться до лікаря!