Влітку на прилавках починають з‘являтися свіжі фрукти, овочі та ягоди, які виглядають дуже апетитно. Втім, чимало людей остерігаються купувати кавуни чи, наприклад, персики через вміст нітратів.
Нітрати дуже часто асоціюються з отрутою, але чи дійсно це так і як захистити себе від негативного впливу?
Нітрати - це солі азотної кислоти, які також називають селітрою. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.
Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах вони не шкідливі. Проте, якщо їх споживати надто багато, вони перетворюються в організмі на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.
На кількість нітратів в рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.
ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг.
Як мінімізувати негативний вплив нітратів на організм
Щоб спожити шкідливу дозу нітратів, потрібно ще постаратися. Але якщо Ви все ж хвилюєтеся з цього приводу, то варто дотримуватися таких порад:
можна вживати менше овочів, фруктів та ягід з першого врожаю - нітратів в них все-таки може бути трохи більше;
їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів (обрізайте шкірку кабачків, огірків, редиски, обчищайте верхні листки капусти та не їжте зелену м‘якоть кавуна біля шкірки);
готуйте овочі (варіння).
До слова, купувати нітрат-тестери не варто, адже вони не є ефективними! Оскільки вони вимірюють рівень усіх солей, а не тільки нітратів, то показники є недостовірними.
І пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди - це невід’ємна частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні - абсолютно не потрібно.
За даними Міністерства охорони здоров‘я