Міністерство охорони здоров’я      Рівненська міська рада      Новини      Медіа                                        

ЕЛЕКТРОННА ОХОРОНА ЗДОРОВ`Я

Поліпшення охорони здоровя на службі у людей

Небезпека ботулізму: симптоми та профілактика отруєння

Вживання вʼялених та консервованих мʼяса та риби може бути смертельно небезпечним! Особливо обережними потрібно бути влітку, адже спека створює ідеальні умови для поширення збудників інфекцій.

Ботулізм — смертельно небезпечне харчове отруєння, викликане токсином, що утворюється в продуктах, виготовлених з порушенням технологій. Найчастіше — у домашніх м’ясних та овочевих консервах, в’яленій або копченій рибі, паштетах і ковбасах.

Без лікування ботулізм з часом викликає параліч та може призвести до смерті!

Симптоми ботулізму розвиваються протягом 12–36 годин після зараження:

•    м’язова слабкість, утруднене дихання;
•    сухість у роті;
•    запаморочення;
•    ураження мʼязів шиї та кінцівок;
•    погіршення зору (“туман” або “сітка” перед очима, двоїння).

Щоб уникнути ботулізму:

•    не вживайте домашні м’ясні консерви, рибу, паштети;
•    купуйте лише сертифіковані продукти;
•    зберігайте та перевозьте м’ясо, ковбасу, паштет і рибу в холодильнику.

Наголошуємо, що ботулізм не можна визначити за кольором, запахом чи смаком продуктів. Консерви, у яких все гаразд із терміном придатності та виглядом, можуть бути зараженими!

У разі симптомів — негайно зверніться до лікаря!


Читайте також

У Рівному на Лебединці цієї неділі команда КНП «Пологовий будинок» РМР буде розігрувати подарунки та проводити майстер-клас із грудного ви..
Нещодавно у Рівному відбувся регіональний форум «Реабілітаційна допомога в рамках Програми медичних гарантій», організований Національною ..
Не пропустіть можливість перевіритися на гепатити «В» та «С» та отримати відповіді на питання про ці захворювання від лікарів-..
Підписатись