Саме влітку ми найменше думаємо про те, що можемо захворіти, а дарма. Про те, які захворювання можуть уразити нас в теплу пору року ми запитали у лікара-інфекціоніста Рябової Любов Мусіївни.
- Літо — це найсприятливіша пора для розвитку гострих кишкових інфекційних захворювань, тому що активізуються шляхи передачі збудників, які під час теплої пори активніше розмножуються.
- На що ж треба звернути уваги, щоб не заразитися цими хворобами. Що саме спричиняє хвороби даного типу?
- Фекально-оральний механізм зараження здійснюється водним, харчовим, контактно-побутовим шляхами. Факторами передачі можуть бути брудні руки, мухи, яйця, м'ясо, кондитерські вироби, паштети, які зберігалися без дотримання холодового ланцюга, тобто при теплій температурі. Особливо небезпечними є продукти придбані на стихійних ринках, де нема умов для зберігання. Такі продукти можуть бути небезпечними і викликати харчові токсико-інфекції або ж гострі кишкові інфекції, які через дуже невеликий час, а саме 3 години, можуть проявлятися у вигляді порушень стану здоров'я.
- Як зрозуміти, що ти заразився гострою кишковою інфекцією? Які симптоми є найпоширенішими?
- Порушення стану здоров'я можуть бути такі, як нудота, блювота, розлади стільця, підвищення температури, загальна слабкість. З такими симптомами можуть звертатися до нас або в інфекційний стаціонар.
- Коли ж частіше до Вас звертаються з такими скаргами? Літом чи, можливо, в іншу пору року?
- Літо як починається, то це є характерна сезонність для гострих кишкових захворювань, тому що розмноження збудників активізувалося. Недоброякісні продукти, куплені на стихійних ринках сприяють тому, що люди можуть і не знати про те, що споживали неякісні продукти.
- Ви говорите, що продукти, куплені на ринках, можуть бути неякісними. Скажіть, будь ласка, виходить, зараз краще все купувати у супермаркетах?
- Раніше вважалося, що продукція куплена на стихійних ринках є більш небезпечною, але, на сьогоднішній день є випадки розповсюдження бутулізму. Риба була куплена в супермаркеті, яка мала б бути безпечною для споживання, і після цієї риби були випадки зараження бутулізмом. Це вказує на те, що у нас недостатній контроль проводиться за виробниками готової продукції, яка надходить в супермаркети. Немає зараз гарантії. Що навіть куплена продукція в супермаркеті відповідає нормам.
- Літо — це пора відпочинку, поїздок на водойми та у ліс. На що звернути увагу людям, які збираються на пікнік?
- Якщо ви їдете на пікнік необхідно дотримуватися певних умов, для того, щоб взяти з собою продукти, які не швидко псуються. Не беріть паштетів, молочну продукцію, вироби з кондитерськими кремами, тому що ці продукти через 2 години прийдеться викинути. І не забудьте якусь скатертинку, щоб продукти не стикалися з ґрунтом.
- Багато людей мають свої невеличкі городи. Скажіть, чи небезпечно їсти рослини відразу зірвані з городу?
- Влітку дуже багато споживається саме зелені з городу: салати, укроп, шпинат. Якщо недостатньо промита зелень і відмита від ґрунту, то є ризик заразитися гельмінтозами. Тобто личинка попадає з ґрунтом в організм і там проходить цикл розвитку.
- Що ви могли порадити людям, щоб вони не захворіли на ці кишкові інфекції?
- Щоб не заразитися на гострі кишкові інфекційні хвороби, потрібно дотримуватися правил особистої гігієни. Перед вживанням будь-яких продуктів треба їх промивати, обпарювати кип'ятком, якщо це можливо, мити руки перед вживанням їжі, після відвідування туалету, ставити сітки на вікна, щоб не було мух у квартирі.