Вживання вʼялених та консервованих мʼяса та риби може бути смертельно небезпечним! Особливо обережними потрібно бути влітку, адже спека створює ідеальні умови для поширення збудників інфекцій.
Ботулізм — смертельно небезпечне харчове отруєння, викликане токсином, що утворюється в продуктах, виготовлених з порушенням технологій. Найчастіше — у домашніх м’ясних та овочевих консервах, в’яленій або копченій рибі, паштетах і ковбасах.
Без лікування ботулізм з часом викликає параліч та може призвести до смерті!
Симптоми ботулізму розвиваються протягом 12–36 годин після зараження:
• м’язова слабкість, утруднене дихання;
• сухість у роті;
• запаморочення;
• ураження мʼязів шиї та кінцівок;
• погіршення зору (“туман” або “сітка” перед очима, двоїння).
Щоб уникнути ботулізму:
• не вживайте домашні м’ясні консерви, рибу, паштети;
• купуйте лише сертифіковані продукти;
• зберігайте та перевозьте м’ясо, ковбасу, паштет і рибу в холодильнику.
Наголошуємо, що ботулізм не можна визначити за кольором, запахом чи смаком продуктів. Консерви, у яких все гаразд із терміном придатності та виглядом, можуть бути зараженими!
У разі симптомів — негайно зверніться до лікаря!