Незабаром українці святкуватимуть Великдень та пригощатимуть рідних та близьких різноманітними смаколиками! Та дуже важливо, щоби споживання великодніх страв минули без негативних наслідків для здоров’я. Для цього варто дотримуватися низки рекомендацій!
Поради для господинь і господарів:
• Складіть меню зі страв, які ви збираєтеся готувати на свято, із розумним балансом між задоволенням і користю;
• Намагайтеся шукати альтернативні рецепти страв, які не містять великої кількості жиру та вуглеводів;
• Приготуйте різноманітні овочеві закуски. Наприклад, нарізані брусками овочі з хумусом або іншим соусом – чудовий варіант;
• Уникайте смажених у фритюрі смаколиків;
• Не докучайте гостям пропозиціями «з’їсти ще», «спробувати оце», «пити до дна»;
• Сплануйте певні активності для ваших гостей поза святкового столу. Цікаві фізичні та інтелектуальні розваги допоможуть зробити свято веселішим і здоровішим.
Поради для гостей:
• Не пропускайте звичного сніданку або обіду перед святковою трапезою. Голод збільшує шанси на переїдання та погане самопочуття наступного дня;
• Їжте все, що вам подобається, але маленькими порціями. Якщо вам щось особливо сподобалося, то можна взяти невелику добавку, якщо все ще голодні;
• Навчіться чемно відмовляти у надмірних пропозиціях їжі та напоїв;
• Не поспішайте, робіть перерви у куштуванні смачних страв. Не продовжуйте їсти, якщо відчули ситість;
• Намагайтеся наповнювати тарілку рослинною їжею. Обмежте солоне, смажене, жирне та солодке;
• Поставтеся відповідально до алкоголю. Найкращий варіант – зупинитися на безалкогольних напоях. В іншому випадку, слід обмежити вживання алкоголю однією-двома порціями для жінок і не більше ніж три – для чоловіків. Під порцією алкоголю розуміють 30 мл міцних напоїв, 100 мл вина та 300 мл пива.
Бажаємо всім веселих та здорових свят, смачної паски та теплої атмосфери у колі рідних та близьких людей!