Міністерство охорони здоров’я      Рівненська міська рада      Новини      Медіа                                        

ЕЛЕКТРОННА ОХОРОНА ЗДОРОВ`Я

Поліпшення охорони здоровя на службі у людей

Гострі кишкові інфекції: симптоми та профілактика захворювань

Із метою профілактики гострих кишкових інфекцій ми вирішили нагадати про симптоми та небезпеку даних захворювань, а також розповісти, як від них вберегтися!

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні із найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.

5 кроків до безпечнішої їжі

1. Підтримуйте чистоту:

•    мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
•    мийте руки після відвідування туалету;
•    вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
•    захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

•    відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
•    для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
•    зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

•    ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
•    доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
•    сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

•    не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
•    не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

•    використовуйте очищену воду;
•    обирайте свіжі продукти;
•    ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
•    не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараження їжі.


Читайте також

Колектив Управління охорони здоровʼя виконавчого комітету Рівненської міської ради вітає українців з Різдвом Христовим! Різдво Христове – це за..
У закладах охорони здоровʼя Рівненської міської ради спостерігається ріст рівня захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19. Втім, ситуація є повністю к..
До КНП «Центральна міська лікарня» РМР доставили нове сучасне обладнання – мікроскоп для нейрохірургії. Операційний мікроскоп для н..
Підписатись