На Рівненщині стартував грибний сезон і фанати «тихого полювання» частенько хизуються своїми трофеями у соцмережах. Втім, не варто забувати, що вживати зібрані в лісах гриби потрібно дуже обережно, адже існує ризик отруєння!
Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини, адже вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
Перша допомога у разі отруєння грибами:
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати: