Міністерство охорони здоров’я      Рівненська міська рада      Новини      Медіа                                        

ЕЛЕКТРОННА ОХОРОНА ЗДОРОВ`Я

Поліпшення охорони здоровя на службі у людей

Небезпека ботулізму: симптоми та профілактика отруєння

Вживання вʼялених та консервованих мʼяса та риби може бути смертельно небезпечним! Особливо обережними потрібно бути влітку, адже спека створює ідеальні умови для поширення збудників інфекцій.

Ботулізм — смертельно небезпечне харчове отруєння, викликане токсином, що утворюється в продуктах, виготовлених з порушенням технологій. Найчастіше — у домашніх м’ясних та овочевих консервах, в’яленій або копченій рибі, паштетах і ковбасах.

Без лікування ботулізм з часом викликає параліч та може призвести до смерті!

Симптоми ботулізму розвиваються протягом 12–36 годин після зараження:

•    м’язова слабкість, утруднене дихання;
•    сухість у роті;
•    запаморочення;
•    ураження мʼязів шиї та кінцівок;
•    погіршення зору (“туман” або “сітка” перед очима, двоїння).

Щоб уникнути ботулізму:

•    не вживайте домашні м’ясні консерви, рибу, паштети;
•    купуйте лише сертифіковані продукти;
•    зберігайте та перевозьте м’ясо, ковбасу, паштет і рибу в холодильнику.

Наголошуємо, що ботулізм не можна визначити за кольором, запахом чи смаком продуктів. Консерви, у яких все гаразд із терміном придатності та виглядом, можуть бути зараженими!

У разі симптомів — негайно зверніться до лікаря!


Читайте також

На прилавках магазинів та на ринках зʼявляється все більше ранніх овочів та фруктів. Проте, багато людей остерігаються купувати ранню парникову продук..
Рівнянам та гостям міста нагадуємо про заходи на тему фізичного, психологічного та соціального добробуту громадян, що проводитимуться щонеділі, впрод..
Вживання вʼялених та консервованих мʼяса та риби може бути смертельно небезпечним! Особливо обережними потрібно бути влітку, адже спека створює ідеаль..
Підписатись