Міністерство охорони здоров’я      Рівненська міська рада      Новини      Медіа                                        

ЕЛЕКТРОННА ОХОРОНА ЗДОРОВ`Я

Поліпшення охорони здоровя на службі у людей

Ранні овочі та фрукти: користь чи шкода?

На прилавках магазинів та на ринках зʼявляється все більше ранніх овочів та фруктів. Проте, багато людей остерігаються купувати ранню парникову продукцію через високий вміст нітратів та ризик отруїтися.

Чи справді нітрати становлять небезпеку для споживачів та як правильно обробляти овочі і фрукти перед вживанням?

Нітрати - це солі азотної кислоти, які також називають селітрою. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.

Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах вони не шкідливі. Проте, якщо їх споживати надто багато, вони перетворюються в організмі на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.

Рекомендована денна доза нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг.

Як правильно купувати ранні овочі та фрукти?

•    купуйте овочі та фрукти в спеціалізованих місцях торгівлі;
•    не соромтеся запитати у продавця висновок лабораторної перевірки його продукції. У такому документі повинно бути вказано вміст нітратів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів у кожній конкретній партії;
•    купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані.

Ранні овочі та фрукти наполегливо рекомендується піддавати певній обробці перед споживанням:

•    перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;
•    очищуйте шкірку плодів, за можливості, адже вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;
•    нітрати концентруються біля основи плодів, тому краще вирізати качан і стебла-прожилки у капусті, листовому салаті, відрізати «хвостики» у овочів приблизно на один сантиметр;
•    піддавайте овочі термічній обробці - так шкідливі речовини знищуються;
•    приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику.

До слова, купувати нітрат-тестери не варто, адже вони не є ефективними! Оскільки вони вимірюють рівень усіх солей, а не тільки нітратів, то показники є недостовірними.

І пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди - це невід’ємна частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні не варто!


Читайте також

У КНП «Міська лікарня #2» РМР 23 травня провели арттерапію, під час якої учасники разом з психологинею Наталією Куцюк створювали картини. ..
Щороку медична спільнота в першій половині червня відзначає тиждень серцевого ритму! Основна його мета - покращення ранньої діагностики та лікування п..
На прилавках магазинів та на ринках зʼявляється все більше ранніх овочів та фруктів. Проте, багато людей остерігаються купувати ранню парникову продук..
Підписатись