Міністерство охорони здоров’я      Рівненська міська рада      Новини      Медіа                                        

ЕЛЕКТРОННА ОХОРОНА ЗДОРОВ`Я

Поліпшення охорони здоровя на службі у людей

Гострі кишкові інфекції: симптоми та профілактика захворювань

Із метою профілактики гострих кишкових інфекцій ми вирішили нагадати про симптоми та небезпеку даних захворювань, а також розповісти, як від них вберегтися!

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні із найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.

5 кроків до безпечнішої їжі

1. Підтримуйте чистоту:

•    мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
•    мийте руки після відвідування туалету;
•    вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
•    захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

•    відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
•    для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
•    зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

•    ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
•    доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
•    сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

•    не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
•    не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

•    використовуйте очищену воду;
•    обирайте свіжі продукти;
•    ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
•    не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараження їжі.


Читайте також

Нейрохірургічна бригада КНП «Центральна міська лікарня» РМР разом із естонським колегою спінальним хірургом, президентом Естонської Асоціа..
Морозна та вітряна погода, яка спостерігається на території України, підвищує ризики громадян отримати обмороження частин тіла. Найбільш уразливі &mda..
З 17 до 30 березня 2025 року у місті Рівне, на території ТРЦ «Екватор» (зокрема, на території парковки біля торгового центру за адресою ву..
Підписатись